Στην Καρύταινα, φτιάχνουν ψωμί όπως παλιά «Εκδηλώσεις Αναβίωσης του Θερισμού και του Αλωνίσματος» (pics)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ψωμί: Απ’ το χωράφι στο τραπέζι, όπως μισό αιώνα πριν, στην Καρύταινα! Παιδιά, άλογα, δρεπάνια, αλώνισμα, ζύμωμα, φούρνισμα

Το ημερολόγιο θα γράφει “Σάββατο 8 Ιουλίου” και στη μαγευτική Καρύταινα – στο ιστορικό χωριό του πεντοχίλιαρου – όλα έμοιαζαν με γιορτή. Παιδικές φωνές, τραγούδια, κεράσματα, δρεπάνια, αλώνισμα με άλογα, λίχνισμα και δρυμώνισμα κι ύστερα χέρια υπερήφανα να κόβουν το ψωμί που τα ίδια έφτιαξαν.

Οι μικροί μαθαίνουν, οι μεγάλοι θυμούνται και όλοι μαζί θα γίνουν μια μεγάλη παρέα που όσα χρόνια κι αν περάσουν θα θυμάται πάντα τις Εκδηλώσεις  Αναβίωσης του Θερισμού και του Αλωνίσματος, στο ιστορικό χωριό, το ορμητήριο του Κολοκοτρώνη το 1821.

Πετρόχτιστα αρχοντικά, λιθόστρωτα καλντερίμια, βυζαντινές εκκλησίες, ένα φράγκικο κάστρο, ποτάμια και γεφύρια συνθέτουν στις πλαγιές της Αρκαδίας ένα από τα ομορφότερα ελληνικά χωριά, την Καρύταινα, το χωριό του Πεντοχίλιαρου. Στην Καρύταινα, σε απόσταση δύο ωρών από την Αθήνα οι μνήμες γυρίζουν πολλές δεκαετίες πίσω.

Στον μαγευτικό αυτό τόπο και σ’ ένα κτήμα στο δρόμο Καρύταινας-Ατσίχωλου στις όχθες του ποταμού Λούσιου διεξάγονται οι «Εκδηλώσεις Αναβίωσης του Θερισμού και του Αλωνίσματος», με πρωτοβουλία και οργάνωση του Συλλόγου των Καρυτινών της Αθήνας και του Πειραιά «Θεόδωρος Κολοκοτρώνης» σε  συνεργασία με το Δημοτικό Σχολείο της Καρύταινας αλλά και μαθητές από άλλα σχολεία της περιοχής. Το εξαιρετικό στοιχείο της εν λόγω γιορτής δεν είναι μόνο η αναβίωση μιας εργασίας που έγινε έθιμο αλλά η μετατροπή της σε “παιχνίδι” καθώς στην όλη εκδήλωση, τον κρίσιμο ρόλο διαδραματίζουν οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου της Καρύταινας μαζί με τη δασκάλα τους και “συντροφιά” με μαθητές σχολείων της περιοχής.

Η εκδήλωση ξεκίνησε νωρίς το πρωί του Σαββάτου στο Κτήμα του Θανάση Λιάπη με τη διαδικασία του θερισμού ακολουθώντας αλώνισμα με άλογα, λίχνισμα, δρυμώνισμα κλείνοντας το απόγευμα της ίδιας ημέρας με διαδραστικό παιδικό παιχνίδι στην πλατεία του χωριού!

{gallery}alonisma_karitaina{/gallery}

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Με μεγάλη επιτυχία ξεκίνησε χθες το 2ο Φεστιβάλ Κωμωδίας Τρίπολης 40 lads

Με μεγάλη επιτυχία ξεκίνησε χθες το 2ο Φεστιβάλ Κωμωδίας...

Λουτράκι: Λεωφορείο με μαθητές της Β Λυκείου έβγαζε καπνούς εν κινήσει

Τρόμαξαν προς στιγμήν μαθητές και καθηγητές της Β Λυκείου...

Επικαιροποίηση έκτακτου δελτίου της ΕΜΥ: Καταιγίδες και άνεμοι

Θυελλώδεις άνεμοι, χαλαζοπτώσεις και ισχυρές καταιγίδες σάρωσαν τη χώρα...

1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Επιχειρήσεων Βιομηχανικών Περιοχών

Θεσμικό πλαίσιο, χωροταξικό και αλλαγές στο νόμο 4982/22 στο...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο