Από το Κεραστάρι της Αρκαδίας θα ψάξουν για… εξωγήινους!

Τέλη Μαΐου θα διεξαχθεί εκεί το Παγκόσμιο Συνέδριο Ραδιοαστρονομίας χάρη στον Τάσο Τζιούμη.

Κάθε 5 χρόνια, στο χωριό Κεραστάρι της Αρκαδίας, ερευνητές ράδιοαστρονόμοι από όλο τον κόσμο συμμετέχουν σε ένα διεθνές Συνέδριο για να συζητήσουν και να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με τις τελευταίες επιστημονικές ανακαλύψεις και αστρονομικές τεχνικές. 

Το επόμενο Συνέδριο, το οποίο θα πραγματοποιηθεί από 29 Μαΐου έως 3 Ιουνίου 2017, θα διερευνήσει πώς η επιστήμη της ραδιοαστρονομίας δημιούργησε νέες προοπτικές, οι οποίες άνοιξαν νέα παράθυρα στο Σύμπαν (χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ανακάλυψη των ταχέως μεταβαλλόμενων ραδιοπηγών – Fast Radio Bursts, FRBs), προοπτικές οι οποίες σύντομα θα ανοίξουν και νέα παράθυρα μελέτης του Σύμπαντος (π.χ. πειράματα για την εύρεση εξωγήινης ζωής – SETI).

Μετά το SETI, κανένα αποτέλεσμα δεν έχει φέρει και το πρόγραμμα Breakthrough για την αναζήτηση εξωγήινων. Μετά τις δεκαετίες αποτυχημένων προσπαθειών από το πρόγραμμα αναζήτησης εξωγήινων μηνυμάτων από τα ραδιοτηλεσκόπια του προγράμματος SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence), τώρα και το νεότερο και ακόμη πιο φιλόδοξο πρόγραμμα Breakthrough Listen ανακοίνωσε ότι η έως τώρα έρευνά του υπήρξε πλήρως άκαρπη.

Όπως λέει στο «Νέο Κόσμο» όμως ο ομογενής Ραδιοαστρονόμος Τάσος Τζιούμης «είναι νωρίς ακόμα».Ο κ. Τζιούμης σημείωσε ότι το πρόγραμμα αυτό έχει διάρκεια πέντε ετών.«Προσωπικά είμαι σκεπτικός αλλά θα πρέπει να συνεχίσουμε τις έρευνες» υπογραμμίζει.

Κατά τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του, τα μόνα νοήμονα σήματα που έπιασε το Breakthrough ήταν από τα κινητά τηλέφωνα, τους δορυφόρους και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές των… Γήινων. Η αναζήτηση εξωγήινων πολιτισμών πάντως θα συνεχιστεί, σε πείσμα όσων (π.χ. ο Στίβεν Χόκινγκ) προειδοποιούν ότι μάλλον θα ήταν καλύτερη ιδέα οι άνθρωποι να κρατήσουν χαμηλό «προφίλ» και να περάσουν απαρατήρητοι, επειδή κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για τις προθέσεις των εξωγήινων – αν αυτοί υπάρχουν. Το Breakthrough ανακοίνωσε ότι ξεχώρισε 11 σήματα, αλλά έπειτα από μια πιο ενδελεχή μελέτη, κανένα από αυτά τα ραδιοκύματα δεν αποδείχθηκε ότι είχε εξωγήινη προέλευση. Το πρόγραμμα Breakthrough, προϋπολογισμού 100 εκατομμυρίων δολαρίων, ξεκίνησε το 2015 ύστερα από πρωτοβουλία και χρηματοδότηση του Ρώσου δισεκατομμυριούχου Γιούρι Μίλνερ. Περιλαμβάνει μεγάλα ραδιοτηλεσκόπια όπως το Γκριν Μπανκ στη Δυτική Βιρτζίνια των ΗΠΑ, το Παρκς στη Νέα Νότια Ουαλία και άλλο ένα στην Κίνα.

Το ραδιοτηλεσκόπιο Παρκς στη Νέα Νότια Ουαλία ανήκει στη CSIRO και τελεί υπό την διεύθυνση του ομογενή Τάσου Τζιούμη. Ο ίδιος έχει την ευθύνη για την κατασκευή και του κινέζικου ραδιοτηλεσκοπίου.

shexoigini

Ο κ. Τζιούμης είναι ένας καταξιωμένος ραδιοαστρονόμος, υπεύθυνος του Ραδιοαστρονομικού Συστήματος της Αυστραλίας και αντιπρόσωπος της αυστραλιανής κυβέρνησης στο Διεθνή Οργανισμό Τηλεπικοινωνιών στη Γενεύη.

Ο ίδιος είναι και διευθυντής μηχανικών της CSIRO που κατασκευάζουν τα τεράστια ραδιοτηλεσκόπια για να παρακολουθούν το διάστημα

«Στο χωριό μου βοηθούσα τον πατέρα μου με τα πρόβατα. Τελείωσα το 2ο Γυμνάσιο Τρίπολης και το ’70, σε ηλικία 18 ετών, έφυγα μετανάστης στην Αυστραλία. Δούλεψα δυο χρόνια, έβγαλα χρήματα, έμαθα τη γλώσσα, τα γνωστά… Όταν πια πέρασα με υποτροφία στο Πανεπιστήμιο Σίδνεϊ, σπούδασα Φυσικομαθηματικά και Μηχανολογία – Ηλεκτρολογία. Κατόπιν δούλεψα δυο χρόνια ως βοηθός καθηγητή, έκανα το ντοκτορά μου και άλλα πέντε χρόνια μεταπτυχιακά στην Αστρονομία» λέει.

Ο κ. Τζιούμης, ο οποίος οργάνωσε το πρώτο παγκόσμιο συνέδριο Ραδιοαστρονομίας στο χωριό του, το Κεραστάρι Κορινθίας, μας είπε ότι και το επόμενο παγκόσμιο συνέδριο θα γίνει στο χωριό του!

«Τέλη Μαΐου θα συγκεντρωθούν στο Κεραστάρι οι κορυφαίοι ραδιοαστρονόμοι όλου του κόσμου για το παγκόσμιο συνέδριο μας με θέμα «Ο Λαβύρινθος του απρόοπτου» και φυσικά θα εξετάσουμε και το φαινόμενο της ύπαρξης ή όχι εξωγήινων» είπε ο κ. Τζιούμης.

Αναφορικά με τις έρευνες έως τώρα, το πρόγραμμα έχει αναζητήσει σήματα από 692 κοντινά στη Γη άστρα, μεταξύ των οποίων ο Άλφα και ο Εγγύτατος του Κενταύρου, «ακούγοντας» στις συχνότητες του ενός έως δύο GHz, οι οποίες είναι οι πιο υποσχόμενες για τυχόν νοήμονα εξωγήινα σήματα. Εκτός από τα ραδιοσήματα, το Breakthrough, αντίθετα με το SETI, θα αναζητήσει και οπτικά σήματα.

«Μολονότι η αναζήτηση δεν έχει ανιχνεύσει κάποιο πειστικό σήμα από εξωγήινη νοημοσύνη, βρισκόμαστε ακόμη στις πρώτες μέρες» επαναλαμβάνει ο κ. Τζιούμης.

Οι ερευνητές συνεχίζουν να αναπτύσσουν ολοένα πιο εξελιγμένους αλγόριθμους, ώστε να μπορέσουν να ξεχωρίσουν εκείνο το σήμα που μπορεί να προδίδει κάποια νοημοσύνη. Γι’ αυτό τον σκοπό, θα ενταθεί η συνεργασία με ειδικούς στην ανάλυση σημάτων και στη μηχανική μάθηση των υπολογιστών.

Μάθετε περισσότερα για τα όσα θα λάβουν χώρα στο Κεραστάρι ΕΔΩ.

neoskosmos.com

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Live – Βουλή: Σε εξέλιξη οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών για την πρόταση δυσπιστίας

Με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών, αυτή την ώρα,...

Η Ολυμπιακή φλόγα στην Πελοπόννησο – Πρόγραμμα λαμπαδηδρομίας

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας, στην Ελλάδα, εν’...

Δημήτρης Πτωχός: Aπολογισμός του πρώτου τριμήνου της θητείας του

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός, παρουσία του Αναπληρωτή Περιφερειάρχη...
Μετάβαση στο περιεχόμενο