Πρόεδρος Ένωσης Στρατιωτικών Αρκαδίας – Οι προβληματισμοί και τα… παράπονα!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το ιστολόγιο Enoplos.com φιλοξένησε μια συνέντευξη του προέδρου της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας και Εκπαιδευτή Ενηλίκων, Εσμια (ΕΤΕΤΗ) κ. Ευάγγελου Κουτρουφίνη.

Δείτε την συνέντευξη:

Enoplos: Εμμένοντας στις πάγιες θέσεις μας για την συλλογική έκφραση των στρατιωτικών, σήμερα έχουμε τη τιμή και χαρά να φιλοξενούμε στην ιστοσελίδα μας τον Πρόεδρο της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας και Εκπαιδευτή Ενηλίκων, Εσμια (ΕΤΕΤΗ) Ευάγγελο Κουτρουφίνη, με την βοήθεια του οποίου θα προσπαθήσουμε να αφουγκραστούμε την καθημερινότητα και τους προβληματισμούς του Έλληνα στρατιωτικού. Καλημέρα σας κύριε Κουτρουφίνη.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ε.Σ.ΠΕ.Ε.ΑΡΚΑΔΙΑΣ: Καλημέρα, σας ευχαριστώ για την πρόσκληση και τη φιλοξενία. Αν και από την σύσταση του Ελληνικού Κράτους είμαστε συνηθισμένοι ελάχιστες φορές να ακούγονται προς τα έξω οι προβληματισμοί και τα όποια «παράπονα» των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, σήμερα δηλώνω «παρών» για να συζητήσουμε τα προβλήματα που απασχολούν τους εν ενεργεία στρατιωτικούς της π.ε. Αρκαδίας.

Enoplos: Έχει αλλάξει κάτι αναφορικά με την εκπροσώπηση σας;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ε.Σ.ΠΕ.Ε.ΑΡΚΑΔΙΑΣ : Σαφώς. Το περασμένο καλοκαίρι του 2016, ψηφίστηκε στην ολομέλεια της ΒτΕ ο Ν.4407/2016 με τον οποίο μας δόθηκε το δικαίωμα στη συλλογική έκφραση και ταυτόχρονα δόθηκε το «αποκλειστικό» δικαίωμα στις πρωτοβάθμιες Ενώσεις εκπροσώπησης των εν ενεργεία στρατιωτικών από αυτές.

Enoplos: Η Ε.Σ.ΠΕ.Ε.ΑΡΚΑΔΙΑΣ δηλαδή είναι δημιουργία αυτού του νόμου;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ε.Σ.ΠΕ.Ε.ΑΡΚΑΔΙΑΣ : ΌΧΙ. Η Ε.Σ.ΠΕ.Ε.ΑΡΚΑΔΙΑΣ δημιουργήθηκε το 2012 με απόφαση του Πρωτοδικείου Τριπόλεως. Λειτούργησε αρχικά ως Αστικό Σωματείο με την ονομασία Ε.Σ.ΠΕ.ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. Στο τέλος του 2016 και σε συμμόρφωση με τον προαναφερθέντα νόμο, έγινε η εναρμόνιση του καταστατικού μας με αυτόν (Ν.4407/2016) και έκτοτε με απόφαση του Ειρηνοδικείου Τριπόλεως λειτουργούμε ως Συνδικαλιστικό Σωματείο του άρθρου 30 Γ του Ν. 1264/1982. Το μοναδικό νόμιμο σωματείο (και χωρίς τη δυνατότητα σύστασης άλλου) εκπροσώπησης των εν ενεργεία στρατιωτικών της Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας. Φυσικά και σύμφωνα με το νόμο είμαστε μέλη του δευτεροβάθμιου οργάνου εκπροσώπησής μας, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών. Τη γνωστή σε όλους μας Π.Ο.Ε.Σ.

Enoplos: Θα θέλατε να μας αναφέρετε κάποια προβλήματα που αντιμετωπίζετε ως λειτουργοί αυτού του επαγγέλματος ;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ε.Σ.ΠΕ.Ε.ΑΡΚΑΔΙΑΣ : «Κοιτάξτε να δείτε». Υπάρχουν προβλήματα που αφορούν το σύνολο του προσωπικού που υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις αλλά υπάρχουν και προβλήματα που αντιμετωπίζουν συνάδελφοι σε επίπεδο είτε περιφερειακής ενότητας είτε σε επίπεδο Μονάδας ή Σχηματισμού. Για τα συλλογικά προβλήματα τα πρωτοβάθμια σωματεία (Ενώσεις) προβάλουν εγγράφως τις διατυπώσεις τους προς το δευτεροβάθμιο σωματείο εκπροσώπησης την Π.Ο.Ε.Σ., η οποία σύμφωνα με το νόμο είναι γνωμοδοτικό όργανο του κ. Υ.ΕΘ.Α. Για τα προβλήματα σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας Αρκαδίας απευθυνόμαστε σύμφωνα με το νόμο και το καταστατικό μας είτε στον Ανώτατο Διοικητή της Φρουράς είτε στις Διοικητικές Αρχές οι οποίες μπορεί να είναι οι Διοικητές των Μονάδων ή Σχηματισμών της περιφερειακής ενότητας Αρκαδίας είτε διάφορες άλλες υπηρεσίες της π.ε. Αρκαδίας που μπορεί να έχουν αρμοδιότητα.

Enoplos: Θα θέλατε να μας αναφέρετε κάποια προβλήματα;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ε.Σ.ΠΕ.Ε.ΑΡΚΑΔΙΑΣ: Βεβαίως. Αρχικώς επιτρέψτε μου να αναφερθώ σε προβλήματα του προσωπικού των Ε.Δ. της επικράτειας. Μία πάγια διεκδίκηση μας είναι η συμμόρφωση στην απόφαση του ΣτΕ, δηλαδή η επαναφορά των μισθών μας (και πέραν το 50%) στα επίπεδα πριν το καλοκαίρι του 2012. Αυτό είναι μια διαχρονική δέσμευση των Κυβερνήσεων από τότε μέχρι σήμερα ακόμα και της σημερινής. Η κατάρτιση του νέου μισθολογίου. Το δικαίωμα συνταξιοδότησης των συναδέλφων που έχουν καταταγεί τα έτη 1990-1992, με το παλαιό καθεστώς. Η περί δικαίου ηθική αποκατάσταση, αναφορικά με την βαθμολογική εξέλιξη των συναδέλφων Εθελοντών Μακράς Θητείας. Οι συντάξεις χηρείας στις – στους συζύγους μετά από το θάνατο συναδέλφων. Η εκπόνηση υπουργικής απόφασης αδειών. Η αλλαγή των κριτηρίων τοποθετήσεων μεταθέσεων. Το αμετάθετο μετά την εκπλήρωση 25ετούς πραγματικής υπηρεσίας. Η αλλαγή του στρατιωτικού δελτίου ταυτότητας σε συνάφεια με τις πολιτικές έτσι ώστε να υπέχουν θέση ταξιδιωτικού εγγράφου. Η ελεύθερη πρόσβαση σε αρχαιολογικά μνημεία. Η ελεύθερη πρόσβαση σε μέσα μαζικής μεταφοράς. Η ελεύθερη διακίνηση από σταθμούς διοδίων προσωπικού που αποδεδειγμένα υπηρετεί σε Μονάδες – Σχηματισμούς που απαιτείται η διέλευση τους από αυτούς κ.τ.λ. Αναφορικά με τα προβλήματα της περιφερειακής ενότητάς μας. Δεδομένου ότι και η διοίκηση της ΔΙΚΕ (IV ΜΠ) άλλαξε πρόσφατα, όπως και οι διοικήσεις της 124 ΠΒΕ αλλά και του 11ου Σ.Π. υπάρχουν προβλήματα που χρονίζουν και θα πρέπει να τεθούν εκ νέου στις διοικήσεις των Μονάδων και Σχηματισμών. Η ανεύρεση χώρων στέγασής μας σύμφωνα με τον νόμο 4407/2016 είναι μία πρωτοβουλία που έχει αναλάβει προσωπικά ο Στγος της ΔΙΚΕ (IV ΜΠ) μετά από αίτησή μας και τον ευχαριστούμε προσωπικά γι αυτό. Η σύναψη συμβάσεων με φαρμακεία και ιατρεία είναι ένα πάγιο αίτημα των εργαζομένων συναδέλφων της περιφερειακής ενότητας. Η εξέταση της δυνατότητας δημιουργίας στρατιωτικού βρεφονηπιακού σταθμού στο κέντρο της περιφέρειας Πελοποννήσου (π.ε. Αρκαδίας). Η δυνατότητα φυσικής διασύνδεσης στο διαδίκτυο αυτών που διαμένουν στα οικήματα αγάμων της 124 ΠΒΕ εν έτη 2017. Η επανεξέταση των συνεχόμενων απογευματινών και των μη εργάσιμων ημερών, συμμετοχές του προσωπικού για εκπαίδευση νεοσυλλέκτων, που σαν αποτέλεσμα την «κόπωση» του προσωπικού. Η διάθεση εξειδικευμένου (ιατρικού – νοσηλευτικού – παραιατρικού κτλ) προσωπικού κατά την περίοδο των κατατάξεων νεοσυλλέκτων αναφορικά με την συνοδεία αλλά και την φύλαξη τους σε ορισμένες περιπτώσεις, κατά την μεταφορά τους προς εξέταση, κρίση σωματικής ικανότητας,, επανάκριση, νοσηλεία στα αρμόδια νοσοκομεία – υγειονομικές επιτροπές. Η εξεύρεση τρόπου διάθεσης των μη διαιτηθέντων φαγητών σε αναξιοπαθούντες της περιφερειακής ενότητας κ.τ.λ..

Enoplos: Όπως αντιλαμβανόμαστε δεν είναι λίγα τα προβλήματα ;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ε.Σ.ΠΕ.Ε.ΑΡΚΑΔΙΑΣ: Προφανώς και δεν είναι λίγα. Προφανώς και αυτά δεν είναι όλα. Προφανώς και δεν ευελπιστούμε πως με ένα μαγικό τρόπο θα λυθούν όλα. Χρειάζεται συμμετοχική διαδικασία και γερό στομάχι. Χρειάζεται όλες οι δυνάμεις αυτού του τόπου, τα νέα μυαλά να αντιληφθούμε και να κατανοήσουμε το θεσμικό ρόλο των Ενώσεων Στρατιωτικών και αν είναι κάτι με το οποίο συστρατευόμαστε, έχει καλώς. Αν όχι, θα πρέπει να αντιληφθούμε πως τουλάχιστον θα πρέπει να πράξουμε στο πλαίσιο της νομιμότητας. Εμείς οι στρατιωτικοί τουλάχιστον γνωρίζουμε τον όρο «ΤΙΜΗ».

Enoplos: Έχετε επαφές με άλλους φορείς;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ε.Σ.ΠΕ.Ε.ΑΡΚΑΔΙΑΣ: Από την αρχή του έτους ως πρόεδρος της ένωσης και εκπρόσωπος τύπου και δημοσίων σχέσεων άρχισα έναν κύκλο συναντήσεων τόσο με τους βουλευτές της περιφερειακής ενότητας όσο με τον αντιπεριφερειάρχη Αρκαδίας τον κ. Ευάγγελο Γιαννακούρα όσο με εκπρόσωπο του Δήμου Τρίπολης. Επίσης συναντήθηκα με τον Δκτη του 411 Γ.Σ.Ν.Τ. Αναμένω την απόκριση της αίτησης για συνάντηση με τον Δκτη της 124 ΠΒΕ όσο και τον Δκτη του 11ου Σ.Π. στον οποίο δεύτερο, δεν έχει διαβιβαστεί εκ νέου αίτημα καθώς η ανάληψη των καθηκόντων του πραγματοποιήθηκε μόλις πριν λίγες ημέρες. Υπάρχει η αυτοπρόσωπη παρουσία μου (λόγω ιδιότητος) μετά από πρόσκληση στο σύνολο των εκδηλώσεων τόσο τις ΔΙΚΕ (IV ΜΠ) όσο και του 11ου Σ.Π. Επίσης η Ένωση έχει συμμετάσχει (από εμένα ή νόμιμο αντικαταστάτη μου) σε όλες τις εκδηλώσεις της Περιφέρειας Αρκαδίας του Δήμου Τρίπολης και των Νομικών Προσώπων Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου στις οποίες έχει προσκληθεί. Μετά τις γιορτές του «Πάσχα» ξεκινά νέος κύκλος συναντήσεων με τους πολιτευτές της π.ε. Αρκαδίας.

Enoplos: Η συλλογικότητα αγγίζει τους στρατιωτικούς;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ε.Σ.ΠΕ.Ε.ΑΡΚΑΔΙΑΣ: Το εγχείρημα της συλλογικής έκφρασης ήταν αυτό το οποίο αναζητούσε ο Έλληνας στρατιωτικός και το οποίο «ωρίμασε» στις καρδιές των συναδέλφων από το 2012 που δημιουργήθηκε η ένωση μέχρι και τη νομοθετική ρύθμιση το καλοκαίρι του 2016. Αγγίζουμε σχεδόν το σύνολο των υπηρετούντων στην π.ε. Αρκαδίας σε εγγεγραμμένα μέλη. Αυτό είναι αναπάντεχο μετά τον «πόλεμο» που έχουμε δεχθεί στο πρόσωπό μου. Ακόμα και οι μεμονωμένες προσπάθειες εκφοβισμού των μελών μας με την απαίτηση για διαγραφή με πρόσχημα την μηνιαία συνδρομή που προβλέπει το καταστατικό της Π.Ο.Ε.Σ.

Enoplos: Δηλαδή υπάρχουν κάποιοι που φοβίζουν τα μέλη σας;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ε.Σ.ΠΕ.Ε.ΑΡΚΑΔΙΑΣ: Δυστυχώς υπάρχουν ελάχιστα άτομα που διαδίδουν πως θα υπάρξει μηνιαία συνδρομή € 50. Φυσικά αντιλαμβάνεστε ότι αυτό είναι ψευδές και ότι σύμφωνα με το ψηφισθέν καταστατικό της Π.Ο.Ε.Σ. η συνδρομή θα ανέρχεται στα μόλις € 2 μηνιαίως. Ποσό από το οποίο η Ένωση θα λαμβάνει το 1/3 από αυτό. Και φυσικά τίποτα «στο χέρι». Δηλαδή όχι με μετρητά αλλά με κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό. «Αερολογίες» αναφέρονται διάσπαρτα για τυχόν «δυσμενείς» μεταθέσεις σε αυτούς που συμμετέχουν.

Enoplos: Τι απαντάτε σε αυτούς που εναντιώνονται στο δικαίωμα της συλλογικής έκφρασης;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ε.Σ.ΠΕ.Ε.ΑΡΚΑΔΙΑΣ: Δεν είναι δική μου «υπόθεση» να απαντήσω. Έχει ήδη απαντήσει το νομοθετικό όργανο. Η ΒτΕ. Σε αυτούς που προσπαθούν «δόλια» να αποτρέψουν τους συναδέλφους τους καλώ να αφήσουν στην άκρη τα παλιά και να συστρατευτούν μαζί μας. Στον αγώνα αυτόν δεν περισσεύει κανείς. Όλοι μαζί μπορούμε!!!

Enoplos: Άλλη μια συνέντευξη με τον εκπρόσωπο των εργαζομένων στρατιωτικών της Περιφερειακης Ενότητας Αρκαδιας κάπου εδώ έφτασε στο τέλος της τον ευχαριστούμε θερμά για την εμπιστοσύνη του στο ιστολόγιο μας και του ευχόμαστε καλή δύναμη στον αγώνα του!

ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ε.Σ.ΠΕ.Ε.ΑΡΚΑΔΙΑΣ: Εγώ σας ευχαριστώ για το βήμα που μου δώσατε.

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πρόσκληση Συμβουλίου Κοινότητας Τρίπολης (22/4/2024)

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Σας καλούμε την 22α Απριλίου 2024, ημέρα Δευτέρα και ώρα 18:00, να προσέλθετε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχείου Τρίπολης (1ος όροφος), Λαγοπάτη & Αταλάντης), σε τακτική συνεδρίαση του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Τρίπολης, για τη συζήτηση και λήψη απόφασης στα πιο κάτω θέματα της ημερήσιας διάταξης:Χορήγηση έγκρισης άδειας λειτουργίας μουσικής με παρατεταμένο ωράριο σε

Πρόσκληση συνεδρίασης Δημοτικού Συμβουλίου (22/4/2024)

Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ H Σας καλούμε στις 22 Απριλίου 2024 ημέρα Δευτέρα και ώρα 20.30 να προσέλθετε στο κτίριο της ΟΕΒΕΑ επί της οδού Καλαμάτας 113 σε τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του αρ.67 του Ν. 3852/2010 όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 6 του Ν. 5056/23

Κόρινθος: Συναγερμός στις Αρχές – Άψυχο σώμα βρέθηκε να επιπλέει στη θάλασσα

Συναγερμός στις Αρχές νωρίς το πρωί της Πέμπτης 18/04,...
00:00:59

10 χρόνια Greek Maritime Golf Event στην Costa Navarino

Αθήνα, 18 Απριλίου 2024 – Το κορυφαίο τουρνουά γκολφ...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο