Θ.Κολοκοτρώνης: Πως έφτασαν τα οστά του στην Τρίπολη… και η εκδίκηση των Ιταλών! (video)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο δημοσιογράφος κ.Γιώργος Ζαφειρόπουλος,, όταν η εφημερίδα ΕΘΝΟς του ζήτησε να γράψει ένα αφιέρωμα στον Θ.Κολοκοτρώνη, γύρισε όλη την Αρκαδία και κατάφερε να συλλέξει μοναδικά στοιχεία – Δείτε αναλυτικά παρακάτω την ιστορία για το πως έφτασαν τα οστά του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στην Τρίπολη αλλά και τι ακολούθησε μετά.

[iframe width=”650″ height=”365″ src=”https://www.youtube.com/embed/lOtOJ9HWnKw” frameborder=”0″ allowfullscreen ]

Το 1930 τα οστά του Κολοκοτρώνη μεταφέρθηκαν από το πρώτο νεκροταφείο της Αθήνας – από τον ίδιο τον Ελευθέριο Βενιζέλο – στην Τρίπολη και τοποθετήθηκαν σε μνημείο για τους πεσόντες κοντά στην εκκλησία του προφήτη Ηλία. Σε όλη τη διαδρομή οι άνθρωποι στο δρόμο γονάτιζαν και έκλαιγαν.

Το 1942 στον καιρό της κατοχής ήρθαν στην Τρίπολη οι Ιταλοί και ο διοικητής τους ονόματι Φεστούτσι είχε απαγορεύσει ρητά να γιορτάζουν οι κάτοικοι της Τρίπολης την 25η Μαρτίου. Ο Δήμαρχος Γιάννης Τσουτσάνης παρά την απαγόρευση γιόρτασε στο μνημείο των πεσόντων με κατάθεση στεφάνων. Το ίδιο βράδυ για να εκδικηθούν οι Ιταλοί πήγαν στο μνημείο, έσπασαν το πορτάκι και τα σκόρπισαν τριγύρω. Εκείνο το βράδυ έβρεχε πολύ. Αργά το βράδυ χτύπησε την πόρτα του Δημάρχου ένας υπάλληλος, του είπε το περιστατικό και εκείνος ντύθηκε αμέσως και κατευθύνθηκε στο χώρο του μνημείου – κάνοντας ένα μεγάλο κύκλο γιατί υπήρχε απαγόρευση κυκλοφορίας και υπήρχε κίνδυνος για τη ζωή του. Πίσω από το Δήμαρχο έτρεξε και ο γιός του 13 μόλις ετών. Μόλις έφτασαν στο σημείο ο δήμαρχος κατέρρευσε από την κούραση, ο γιός του όμως έψαξε μέσα στις λάσπες από την καταρρακτώδη βροχή και βρήκε 3 – 4 κόκαλα. Μαζί τους είχαν και ένα άδειο τσουάλι από ζάχαρη – καθώς ο Δήμαρχος είχε και ένα μπακάλικο. 

Όταν έφτασαν σπίτι τους, έπλυναν και αρωμάτισαν τα κόκαλα και αγόρασαν νέες κλειδαριές και ένα πορτάκι για να τα ξαναβάλουν στη θέση τους. Ο Φεστούτσι ανακάλυψε τι έγινε και εξαγριώθηκε (Είχαν μεταξύ τους πολλά προηγούμενα καθώς παλιότερα είχε χαστουκίσει και απειλήσει τον Δήμαρχο έξω από το Δημαρχείο. Τότε μάλιστα ο Δήμαρχος του είχε απαντήσει: “Πρόσεχε Φεστούτσι γιατί ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει ακόμα και θα έρθει η μέρα που θα ζητάς άσυλο στο σπίτι μου)

Τελικά και ο Δήμαρχος και ο γιος του την γλύτωσαν. Ο 13χρονος Γιωργάκης επανατοποθέτησε τα κόκαλα στο μνημείο….

Ο Γιώργος Τσιτσάνης το 2015 – όταν παρουσιάστηκε και η συνέντευξη του δημοσιογράφου – ήταν 85χρονών και ζούσε στο Λουτράκι…

(το υλικό παρουσιάστηκε στην εκπομπή του Μάνου Τσιλιμίδη στον realfm)

spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Καθαρισμός Δαφνώνα στο Λεωνίδιο από την Περιφέρεια Πελοποννήσου

Σε εργασίες καθαρισμού στον Δαφνώνα, στο Λεωνίδιο, προχώρησε η Περιφέρεια Πελοποννήσου, στο πλαίσιο των παρεμβάσεων για την πρόληψη κινδύνων και τη διατήρηση της καθαριότητας σε περιοχές αυξημένης περιβαλλοντικής σημασίας. Οι εργασίες επικεντρώθηκαν στην απομάκρυνση φερτών υλικών, απορριμμάτων και βλάστησης, με στόχο την απρόσκοπτη ροή των υδάτων, την αποφυγή πλημμυρικών φαινομένων, αλλά και τη βελτίωση της

Παρουσία και στήριξη στο Δεκάζειο Γηροκομείο Τρίπολης ενόψει Πάσχα από την Περιφέρεια Πελοποννήσου

Με αφορμή τις Άγιες ημέρες του Πάσχα, το Δεκάζειο Γηροκομείο Τρίπολης επισκέφθηκαν τη Μεγάλη Τετάρτη 8 Απριλίου ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Χρήστος Λαμπρόπουλος, και ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αρκαδίας, Κωνσταντίνος Μανδρώνης. Τους εκπροσώπους της Περιφέρειας υποδέχθηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ. Επιφάνιος, μαζί με τη διοίκηση και το προσωπικό του Ιδρύματος, σε ένα κλίμα

Ευρεία σύσκεψη στην Π.Ε. Μεσσηνίας για αντιπλημμυρικά υδραυλικά έργα

Ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε την Μεγάλη Τρίτη 7 Απριλίου, στην αίθουσα συσκέψεων της Περιφερειακής Ενότητας με την συμμετοχή εκπροσώπων του Δήμου Καλαμάτας και της ΔΕΥΑΚ, για θέματα αντιπλημμυρικών – υδραυλικών έργων που αφορούν την 7η εθνική οδό, στο τμήμα από Ασπρόχωμα έως Θουρία και ειδικότερα στην ευρύτερη περιοχή του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας. Συζητήθηκαν οι υπάρχουσες μελέτες

ΔΗΜΟΦΙΛΗ