Η εορτή της Αγίας Βαρβάρας στην Τρίπολη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Με κάθε λαμπρότητα εορτάστηκε και εφέτος η Εορτή της Αγίας Βαρβάρας της Μεγαλομάρτυρος και του Αγίου Ιωάννου του Δαμασκηνού στην περιοχή Σέχι Τριπόλεως στον πανηγυρίζοντα ενοριακό Ναό της Αγίας Βαρβάρας.

Το εσπέρας ετελέσθη Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ, ενώ την κυριώνυμο ημέρα ετελέσθη ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ, παρισταμένων πολλών Κληρικών της Μητροπόλεως μας.

Στις ως άνω Ιερές Ακολουθίες έψαλαν θαυμάσια και απέδωσαν τους ύμνους των Αγίων τα μέλη του Συλλόγου Ιεροψαλτών Τριπόλεως «Ιωάννης ο Δαμασκηνός» που έχουν τον Άγιο Προστάτη τους, προσφέροντας και Αρτοκλασία υπέρ υγείας των μελών του Συλλόγου και των οικείων τους.

Ανήμερα της Εορτής, θα τελεσθεί Εσπερινός και θα ακολουθήσει η περιφορά των αγίων Εικόνων της Αγίας Βαρβάρας και του Αγίου Ιωάννου του Δαμασκηνού ανά την Ενορία.

Ευχόμεθα η Αγία Μεγαλομάρτυς Βαρβάρα και ο Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός να σκέπουν πάντας και να είναι βοηθοί σε όλους.

15230714 1147150202064951 6614621187981375438 n

Η Αγία Βαρβάρα

Η Αγία Βαρβάρα έζησε στην πόλη της Νικομηδείας στην Μικρά Ασία, επί Ρωμαίου Αυτοκράτορος Μαξιμιλιανού. Ο πατέρας της Διόσκορος, φανατικός εθνικός «ειδωλολάτρης», κρατούσε την Βαρβάρα κλεισμένη σε ένα πύργο προκειμένου να την διαφυλάξει από μνηστήρες.

Ωστόσο, εκείνη μυστικά προσηλυτίστηκε στον Χριστιανισμό. Όταν ο πατέρας της διέταξε να χτιστεί γι’ αυτήν ένα λουτρό, ούτως ώστε να μην χρειάζεται να χρησιμοποιεί τα δημόσια λουτρά, και ενώ το σχέδιο για το λουτρό προέβλεπε αρχικά 2 παράθυρα, η Βαρβάρα εγκατέστησε άλλο ένα εις τύπον της Αγίας Τριάδος, εξηγώντας τον λόγο στον πατέρα της. Τότε ο πατέρας της, βλέποντας αυτήν την αλλαγή, εθύμωσε μαζί της και διέταξε να την παραδώσουν στον Ρωμαίο Έπαρχο, διώκτη των Χριστιανών.

Ο Έπαρχος θαυμάζοντας την ομορφιά της Βαρβάρας προσπάθησε στην αρχή να την μεταπείσει, βλέποντας όμως ότι εκείνη ήταν ανένδοτη την υπέβαλε σε μαρτύρια, περισσότερο για να την σώσει από την οργή του πατέρα της που ήθελε τον θάνατό της.

Τελικά ο Έπαρχος διέταξε τον αποκεφαλισμό της και ώρισε την ποινή να εκτελέσει ο ίδιος ο πατέρας της, εφόσον αυτή ήταν η επιθυμία του. Σύμφωνα με τον βιογράφο της Αγίας, Συμεών, ο ίδιος ο πατέρας της την αποκεφάλισε και η Βαρβάρα «πατρικαίς χερσί τω πατρικώ ξίφει την τελείωσιν δέχεται». Την στιγμή όμως που είχε αποτελειώσει το έγκλημά του, έπεσε νεκρός χτυπημένος από κεραυνό κατά θεία δίκη. Η Ιουλιανή εκ της Νικομηδείας εμαρτύρησε μαζί με την Βαρβάρα και τιμάται επίσης ως Αγία από την Εκκλησία μας.

Βαρβάραν την Αγίαν τιμήσωμεν

εχθρού γαρ τας παγίδας συνέτριψε

και ως στρουθίον ερρύσθη εξ αυτών,

βοηθεία και όπλω του Σταυρού η πάνσεμνος.

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στις Βρυξέλλες για το EUTeens4Green ο Περιφερειάρχης Δημήτρης Πτωχός

Με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Δημήτρη Πτωχού, πραγματοποιήθηκε...

Ο Δήμος Κορινθίων ετοιμάζεται να υποδεχθεί την Ολυμπιακή Φλόγα των 33ων Ολυμπιακών Αγώνων

Ο Δήμος Κορινθίων ετοιμάζεται να υποδεχθεί την Ολυμπιακή Φλόγα των 33ων Ολυμπιακών Αγώνων, PARIS 2024, την Πέμπτη, 25 Απρίλιου 2024 και ώρα 20:00 στοv Φλοίσβο Κορίνθου.       Πρόκειται για μια σπουδαία στιγμή́ για την ιστορία και τον πολιτισμό́ της περιοχής μας καθώς μετά από 20 χρόνια η Ολυμπιακή Φλόγα επιστρέφει στην Κόρινθο.  Εξίσου σημαντικό είναι
00:03:23

Η Ελευθερία Τσαγκίρη από την Τρίπολη και ο Senzu κυκλοφόρησαν νέο τραγούδι (vid)

Η Ελευθερία Τσαγκίρη από την Τρίπολη και ο Senzu,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο