ΘΕΟΜΗΝΙΑ: Οι αποζημιώσεις, οι καταγγελίες και η απάντηση του Υπουργού (video)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Συζητήθηκε σήμερα στη Βουλή η επίκαιρη ερώτηση του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, Βουλευτή Αρκαδίας και επικεφαλής του Τομέα Ανάπτυξης της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) σχετικά με τις αποζημιώσεις των αγροτών της Αρκαδίας που επλήγησαν από τη θεομηνία της 25ης Ιουνίου.

[iframe width=”650″ height=”365″ src=”https://www.youtube.com/embed/h-jo8WY2O_s” frameborder=”0″ allowfullscreen ]

Βασικά σημεία της ομιλίας του Βουλευτή:

• Κατά την αυτοψία που διενήργησε το κυβερνητικό κλιμάκιο στις πληγείσες περιοχές με επικεφαλής τον Υφυπουργό Εσωτερικών κ.Μπαλάφα και τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ, χαρακτήρισαν την καταστροφή «βιβλική» και τον κίνδυνο να σταματήσει η αγροτική παραγωγή για πάντα «υπαρκτό». Όμως η ΚΥΑ που εξέδωσε η Κυβέρνηση, απογοήτευσε το 70% των πληγέντων, γιατί αθετήθηκαν οι περισσότερες κυβερνητικές δεσμεύσεις.
• Η καταγραφή των ζημιών στην γεωργική παραγωγή και το ζωικό κεφάλαιο βρίσκεται στο 90%. Υπάρχουν όμως καταγγελίες πως, με καθοδήγηση του Υπουργείου, γίνονται «εκπτώσεις» στις εκτιμήσεις από τον Προϊστάμενο του ΕΛΓΑ Αρκαδίας κ.Αγγελόπουλο.
• Αποτελεί δίκαιο αίτημα των αγροτών της Αρκαδίας ο συμψηφισμός των εισφορών στον ΕΛΓΑ με τις αποζημιώσεις.
• Υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα για την καταβολή των αποζημιώσεων; Οι γεωπόνοι δεν δίνουν στους αγρότες πίστωση για τον επόμενο χρόνο. Πριν από δύο μήνες, ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ είχε επισκεφθεί τον κ.Μπόλαρη, και παρουσίασαν από κοινού ένα λεγόμενο «ολοκληρωμένο σχέδιο για την επανεκκίνηση της Αρκαδίας», υποσχόμενοι εκατομμύρια ευρώ. Τι απέγινε το «σχέδιο» αυτό;

Βασικά σημεία της απάντησης του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, κ.Ευ.Αποστόλου:

• Η Κυβέρνηση έχει επισκεφθεί σχεδόν όλες τις περιοχές που έχουν πληγεί από μεγάλες καταστροφές σε όλη τη χώρα. Δεν υπάρχει ακόμη πλήρης και σαφής εικόνα βάσει των εκτιμήσεων του ΕΛΓΑ για το ύψος των καταστροφών.
• Από τον προϋπολογισμό του ΕΛΓΑ θα πληρωθούν στο ακέραιο όλες οι ζημιές που καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ, βάσει των εκτιμήσεων που πραγματοποιούνται. Το διαθέσιμο ύψος των κρατικών ενισχύσεων υπολογίζεται στα 15-16 εκ.ευρώ.
• Αυτή την περίοδο μεταφέρονται τα πορίσματα των εκτιμήσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στον ΕΛΓΑ και στη συνέχεια θα ξεκινήσουν οι πληρωμές των αποζημιώσεων.
• Γίνονται προσπάθειες να καταβληθούν ενισχύσεις μέσω ΠΣΕΑ και για άλλες απώλειες εισοδήματος, που δεν καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ, όπως τα εισοδήματα των επόμενων χρόνων, η καταστροφή εξοπλισμού και πάγιων εγκαταστάσεων.
• Όταν ξεκινήσει το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 θα δοθεί η δυνατότητα για δαπάνες αποκατάστασης ζημιών.
• Οι αγρότες θα μπορούν να πληρώσουν το ασφάλιστρο στον ΕΛΓΑ – εφόσον το οφείλουν ακόμη – τμηματικά έως το τέλος του 2016.
• Η Κυβέρνηση δεν συζητά διαδικασία συμψηφισμού των εισφορών των αγροτών προς τον ΕΛΓΑ με τις αποζημιώσεις.
• Η καταγγελία για υποτίμηση των ζημιών των αγροτών από τον ΕΛΓΑ Αρκαδίας θα διερευνηθεί.

«Οι αγρότες της Αρκαδίας περιμένουν απαντήσεις. Πέρα από υποσχέσεις και εξαγγελίες, την αλήθεια θα τη μάθουν μπροστά στο ΑΤΜ, όπως και οι συνταξιούχοι. Ελπίζουμε οι δεσμεύσεις του κ.Αποστόλου να μην εξανεμιστούν όπως εξανεμίστηκαν οι υποσχέσεις του κ.Μπαλάφα», δήλωσε ο κ.Κωνσταντινόπουλος.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για Επιτροπή Ελέγχου. Διαβάστε εδώ. 

Πρωτόγνωρο επεισόδιο μεταφοράς Αφρικανικής σκόνης στο Ναύπλιο

Ένα από τα σοβαρότερα επεισόδια μεταφοράς Αφρικανικής σκόνης που...
00:00:00

Δείτε Ζωντανά | Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Γορτυνίας 23/4 (vid)

Ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Γορτυνίας στην...

Υπογραφή σύμβασης προμήθειας αντλητικού συγκροτήματος παροχής 8.000 κυβικών στο κεντρικό αντλιοστάσιο Αναβάλλου

Στις πρωτοβουλίες που έχει πάρει η Περιφερειακή Αρχή και ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός, σε θέματα άρδευσης και ύδρευσης, ήρθε να προστεθεί η υπογραφή σύμβασης προμήθειας αντλητικού συγκροτήματος παροχής 8.000 κυβικών στο κεντρικό αντλιοστάσιο Αναβάλλου (Κιβέρι) Ν. Αργολίδας. Αναλυτικά Υπεγράφη η σύμβαση προμήθειας αντλητικού συγκροτήματος παροχής 8.000 κυβικών και ομαλού εκκινητή στο κεντρικό αντλιοστάσιο Αναβάλλου

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο