Σύλλογος Γονέων Κηδεμόνων Φίλων ΑμεΑ: Άλλο ένα καλοκαίρι χωρίς αυτόνομη και αξιοπρεπή πρόσβαση στη θάλασσα για τα ΑΜΕΑ του δήμου Β Κυνουρίας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Την Τετάρτη 9/5/2018, ο δήμος μας είχε την τιμή να φιλοξενήσει την σπουδαία εκδήλωση ανακοίνωσης της βράβευσης των ακτών και των μαρίνων της χώρας, με γαλάζιες σημαίες.

 Ένα θεσμό που όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΟΤ, Χαράλαμπος Καριμάλης, στην ομιλία του, είναι συνυφασμένος με τη διεθνή εικόνα που εκπέμπει ο κάθε προορισμός αλλά και με την αειφόρο ανάπτυξη». Τη φετινή χρονιά ο δήμος μας κατάφερε να εκπληρώσει το στόχο που έθεσε πέρυσι για την κατάκτηση 4 γαλάζιων σημαιών για τις παραλίες Ξηροπήγαδο, το Μύλο Αγίου Ανδρέα, Ατσίγγανο και πλαζ Καλλίστω.
Στα πλαίσια των προ απαιτούμενων για την απόκτηση γαλάζιας σημαίας, υπήρξαν παρεμβάσεις σε υποδομές και αναγκαίες προσθήκες για την βελτιστοποίηση της εικόνας και της λειτουργικότητας των παραλιών. Αυτό όμως που δεν έτυχε καμίας παρέμβασης είναι το θέμα της ασφαλούς, αξιοπρεπούς και αυτόνομης πρόσβασης των ατόμων με ειδικές ανάγκες, έστω και σε μία από τις παραλίες του δήμου βόρειας Κυνουρίας.
Το τελευταίο έτος είχαμε τις εξαγγελίες της περιφέρειας και του δήμου για τοποθέτηση 1-2 ειδικών μηχανισμών στις παραλίες μας. Τον Ιανουάριο εξαγγέλθηκε η συμμετοχή του δήμου στο πρόγραμμα Δημιουργία Ολοκληρωμένων Τουριστικών Προσβάσιμων Θαλάσσιων Προορισμών» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία, 2014-2020», όπου προβλεπόταν επιπροσθέτως η τοποθέτηση 4 μηχανισμών πρόσβασης ΑΜΕΑ σε παραλίες του δήμου.
Στα κριτήρια ένταξης παραλιών συνιστάται οπωσδήποτε, τουλάχιστον μια από τις βραβευμένες με “Γαλάζια Σημαία” ακτές της Δημοτικής Ενότητας να είναι εφοδιασμένη με επικλινείς προσβάσεις και εγκαταστάσεις υγιεινής για Άτομα με Ειδικές Ανάγκες και εάν είναι εφικτό, προτείνεται να υπάρχει σχετική δυνατότητα πρόσβασης μέχρι το νερό.
Αντί αυτών οι παραλίες μας παραμένου,ν με την έναρξη της τουριστικής σεζόν, χωρίς αξιοπρεπή πρόσβαση για τα ΑΜΕΑ και η καλύτερη παροχή που έχουν να επιδείξουν είναι αυτή στις φωτογραφίες.
Η προσβασιμότητα σε κοινά αγαθά, όπως η θάλασσα, δεν είναι πολυτέλεια. Είναι θεμελιώδης υποχρέωση μιας οργανωμένης και συνεκτικής κοινωνίας και συνάδει με τις αρχές της ισότιμης προσβασιμότητας στην πολιτιστική ζωή, συμπεριλαμβανομένης της αναψυχής, του τουρισμού και των αθλημάτων, ενώ συμβάλει στην τουριστική αναβάθμιση της περιοχής.
Η εγκατάσταση μιας τέτοιας ράμπας στις παραλίες μας θα εξυπηρετήσει τα άτομα με κινητικά προβλήματα, ηλικιωμένους, άτομα που χρησιμοποιούν αμαξίδια, κλπ, τόσο στο δήμο μας όσο και σε όμορους δήμους, ενώ αποτελεί σημαντικό παράγοντα προσέλκυσης τουριστών ΑΜΕΑ από το εξωτερικό, οδηγώντας έτσι σε ποιοτική και δυναμική τουριστική ανάπτυξη.

ΤΟ ΔΣ ΤOΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΟΝΕΩΝ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ
ΚΑΙ ΦΙΛΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, 19 Απριλίου

Σήμερα  Παρασκευή 19 Απριλίου 2024   είναι της  Άγιος Θεόδωρος...

Βαρύ πένθος στο Άστρος: «Έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 25 ετών ο Παναγιώτης Κολοβός

Δύσκολες ώρες για την τοπική κοινωνία του Άστρους Κυνουρίας...

Δώρο Πάσχα: Έως και τη Μεγάλη Τετάρτη η καταβολή

Έως την Μεγάλη Τετάρτη, 1η Μαΐου 2024, θα πρέπει...

Συνελήφθησαν 43 άτομα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου σε ευρείες αστυνομικές επιχειρήσεις

Στο πλαίσιο αντιμετώπισης της εγκληματικότητας, καθώς και της διαμόρφωσης...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο