Βελτίωση πρόσβασης και άρση της επικινδυνότητας στους δρόμους προς έξι μονές της Αχαΐας

Τη χρηματοδότηση με 6.800.000 ευρώ παρεμβάσεων που βελτιώνουν την πρόσβαση σε έξι συνολικά Ιερές Μονές και Προσκυνηματικούς Χώρους που βρίσκονται στην Αχαΐα, αποφάσισε ομόφωνα η Εκτελεστική Επιτροπή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, που συνεδρίασε την Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2018.

Η βελτίωση των οδών πρόσβασης αφορά τις Ιερές Μονές Κοιμήσεως Θεοτόκου Νοτενών, Αγίων Πάντων Βελιμαχίου, Μακελλαριάς Καλαβρύτων,  Μαρίτση,  Αγ. Νικολάου Σπάτα και Ομπλού. Οι εργασίες προτείνεται να ενταχθούν  για χρηματοδότηση στο  Εθνικό  Σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων έτους 2018. Οι προτάσεις θα τεθούν προς έγκριση στο επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο.

«Σχεδιάσαμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα παρεμβάσεων, με στόχο να γίνουν πρόσβασιμες Ιερές Μονές μας με θρησκευτικό και ιστορικό ενδιαφέρον. Θεωρήσαμε χρέος μας να βελτιώσουμε τις οδικές προσβάσεις σε θρησκευτικά μνημεία με μεγάλη επισκεψιμότητα Η επικινδυνότητα των υφιστάμενων διαδρομών που οδηγούν στις Μονές, καθιστά επιτακτική την ανάγκη κατασκευής δρόμων ασφαλών και ικανών να ικανοποιούν τις ανάγκες πρόσβασης των χρηστών και επισκεπτών τους. Επιπλέον, δεδομένου ότι τα τελευταία χρόνια ο θρησκευτικός τουρισμός αποτελεί σημαντικό κομμάτι της ελληνικής τουριστικής κίνησης, είναι βέβαιο ότι οι  προτεινόμενες επεμβάσεις θα  συμβάλλουν αισθητά στην αυξανόμενη τουριστική, οικιστική, εμπορική και οικονομική ανάπτυξη της περιοχής,προσδίδοντας αξία και ταυτότητα στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας» τόνισε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας στη διάρκεια της συνεδρίασης της Εκτελεστικής Επιτροπής.  

Ποιες εργασίες θα εκτελεστούν

  • Στο δρόμο προς την Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Νοτενών στο Σκιαδά  Τριταίας  και την Ιερά Μονή Αγίων Πάντων Βελιμαχίου Τριταίας,  μεταξύ άλλων προβλέπεται να εκτελεστούν εργασίες όπως διανοίξεις, όπου απαιτείται, χωματουργικές εργασίες για τη διαμόρφωση κατά το δυνατόν ενιαίας μηκοτομής και τη διαμόρφωση κατά πλάτος κλίσεων σύμφωνα με τις ισχύουσες προδιαγραφές, οδοστρωσία, τοιχείο προστασίας από καταπτώσεις,  στηθαία ασφαλείας στις επικίνδυνες θέσεις των οδών, τοποθέτηση πινακίδων κυκλοφορίας και επικινδύνων θέσεων, οριζόντια σήμανση.

  • Στο δρόμο προς την Ιερά Μονή Μακελλαριάς Καλαβρύτων, εργασίες θα εκτελεστούν και στις δύο οδούς πρόσβασης. Δηλαδή, μέσω  της επαρχιακής οδού Χαλανδρίτσας-Καλαβρύτων από τον οικισμό Φλάμπουρα  και μέσω της οδού που διέρχεται από τους οικισμούς Ρακίτα και Λαπαναγοί. Ιδιαίτερα, σε ό,τι αφορά τη δεύτερη πρόσβαση θα συμβάλει στην δασοπυρόσβεση  της περιοχής, γιατί με τη διάνοιξή του, η απόσταση από τον ποταμό Σελινούντα μειώνεται αισθητά. Ο δρόμος που πρόκειται να βελτιωθεί και να διανοιχτεί έχει συνολικό μήκος  περίπου 470 μ., με πλάτος καταστρώματος της οδού 6,50 μ., ενώ οι κλίσεις του δεν θα ξεπερνούν το 12,5%.

  • Στον δρόμο προς Ιερά Μονή Μαρίτσης, θα κατασκευαστεί ασφαλτική ισοπεδωτική στρώση, όπου απαιτείται, θα αποκατασταθεί ο ασφαλτικός τάπητας, θα γίνει φρεζάρισμα του οδοστρώματος και κατασκευή στρώσης υπόβασης, Σε όλο το μήκος από τη διασταύρωση Τυροκομείου μέχρι την Ι. Μονή Μαρίτσης θα γίνει καθαρισμός και μόρφωση τάφρου, άρση καταπτώσεων και θα κατασκευαστούν επενδεδυμένοι τάφροι σποραδικά στα επικίνδυνα σημεία. Στην θέση του παλιού τεχνικού θα καθαριστούν οι παλιές κατολισθήσεις και θα κατασκευαστεί σαρζανέτ  τριών στάθμεων με θεμέλιο. 

  • Στον δρόμο προς Ιερά Μονή Αγ. Νικολάου Σπάτα, θα εκτελεστούν αντίστοιχες εργασίες κι επιπλέον, στον δρόμο από τη διασταύρωση του χωριού Αγ. Νικολάου προς Τσαμέικα, θα αποκατασταθεί ο παλιός ασφαλτικός τάπητας

  • Στον δρόμο προς την Ιερά Μονή Ομπλού θα γίνει παρέμβαση τόσο στο ασφαλτοστρωμένο τμήμα έως τη διασταύρωση προς Κρυσταλλόβρυση όσο και στο υπόλοιπο χωμάτινο τμήμα. Στο ασφαλτοστρωμένο τμήμα της οδού θα γίνει αντικατάσταση των φθαρμένων τμημάτων ασφαλτοτάπητα και στα σημεία που υπάρχουν καθιζήσεις θα γίνει εξυγίανση του υποστρώματος της οδού, θα τοποθετηθούν στηθαία ασφαλείας στις επικίνδυνες θέσεις της οδού, πινακίδες κυκλοφορίας και οριζόντια σήμανση.

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Χορηγός η Παγκρήτια Τράπεζα στην έκθεση «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ EXPO»

Η «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ EXPO», έχει κερδίσει πλέον τη θέση της...

Καιρός: Ο πιο ζεστός Μάρτιος των τελευταίων 14 ετών

Καλοκαίρι θυμίζει ο καιρός σε συνδυασμό με την αφρικανική...

Ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου αντιπρόεδρος των Δημοκρατών του Λοβέρδου

Ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου είναι από σήμερα ο αντιπρόεδρος του...

Με ρεκόρ συμμετοχών το Ράλλυ Σπριντ «Μολών Λαβέ» στις Καρυές

Η αγωνιστική χρονιά για τους χωμάτινους αγώνες του 2024...
Μετάβαση στο περιεχόμενο